IX Próbowacka Jodła Beskidzkiego

W minioną sobotę tj. 14 listopada b.r. w Centrum Wypoczynkowym „Dębina” w Żywcu, panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Solówce wzięły udział w IX Próbowacce Jodła Beskidzkiego i ... zajęły zaszczytne I miejsce w kategorii potraw mięsnych, za „jagnięcinę z boczkiem”. Potrawy oceniane były przez wybitnych smakoszy z naszego regionu pod względem zgodności z tradycją, możliwości ich zastosowania we wspólczesnej kuchni oraz walorów smakowych. Prócz potraw konkursowych panie przygotowały wiele innych tradycyjnie przyrządzonych pyszności o swojsko brzmiących nazwach jak „zawijok cisowski , „zupę parzybroda” czy „placki pukane”. Na suto zastawionym i ozdobionym stole można było również popróbować pasztetu z koziny , kiełbasy baraniej , czy różnorakich ciast, pierożków i serów. A na dobre trawienie nalewek z jarzębiny i pigwy. Podziękowania kierujemy dla gospodyń z Solówki, paniom: Bogumile Sporek, Marii Furczyk, Alicji Szatanik i Lucynie Miękina, które po raz kolejny na próbowacce zdobyły najwyższy laur . Tak trzymać – „ soblówcanki górą”