Próbowacka Jodła Beskidzkiego

15 listopada tego roku w stylowych wnętrzach Karczmy Żywieckiej w Żywcu odbył się VIII Powiatowy Przegląd Potraw Regionalnych p.n. "Próbowacka Jodła Beskidzkiego". W przeglądzie wzięło udział 14 Kół Gospodyń Wiejskich z naszego powiatu, które przy pięknie dekorowanych stołach serwowały regionalne potrawy i przekąski. Można było spróbować wyśmienitych zup i potraw mięsnych, smakowitych wypieków oraz powalających nalewek według starych, tradycyjnych receptur naszych babć, które zaleca się przede wzystkim ze wzgldu na ich walory zdrowotne... Potrawy oceniane były przez wybitnych smakoszy z naszego regionu pod względem zgodności z tradycją, możliwości ich zastosowania we wspólczesnej kuchni oraz walorów smakowych. Naszą Gminę godnie reprezentowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Glince: Czesławę Kościańską, Danutę Kołodziej i Marię Frątczak, które zajęły III miejsce za "zawijasy schabowe z farszem prawdziwkowym", w kategorii potraw mięsnych. Poświęcając chwilę uwagi stoisku naszych gospodyń można było spróbować wielu tradycyjnych smakołyków m.in. ziemniaków nadziewanych mięsem i oscypkiem, sernika z malinami, łazanek z boczkiem i kapustą, bunca w ziołach czy sałatki z rydzów. Po takich pysznościach, na lepsze trawienie panie serwowały zdrowotną herbatkę ze słomy owsianej i jeszcze bardziej zdrowotne nalewki i wina. Tegoroczną Próbowackę można podsumować tylko jednym słowem: MNIAM!!!