Warsztaty kulinarne p.n. „Czy rybka zawsze musi pływać…?”

Warsztaty kulinarne p.n. „Czy rybka zawsze musi pływać…?”

Otóż okazuje się, że nie musi... spokojnie może leżeć sobie na talerzu: w galarecie, w jarzynach, w zalewie słodkiej lub kwaśnej, na pikantnie, bądź łagodnie, na ostro lub na słono… A to za sprawą naszych Gospodyń, które pod „dowództwem” kucharza pana Józefa Pytlarza, w ramach gorączkowych przygotowań do tegorocznych Świąt Bożego Narodzenia, wzięły udział  w 2-dniowym kursie kulinarnym, którego tematyka traktowała o garmażerce w odsłonie świątecznej. Menu kursu  obejmowało  m.in.:  schab ze śliwką, morelą i boczkiem w galarecie,  śledzie  po japońsku z fasolką, karpia w galarecie, fileta z dorsza z boczkiem pod  beszamelem, szynkę zawijaną z chrzanem i serkiem topionym w galarecie, kurczaka mielonego w galarecie i inne. To już kolejne takie spotkania warsztatowe z dziedziny kulinariów, tym razem zajęcia odbyły się  w Izbie Regionalnej w Glince, bardzo dziękujemy Paniom z Koła Gospodyń w Glince  za gościnność i za przygotowanie zaplecza kuchennego oraz sali na nasze spotkania. Na zakończenie warsztatów zasiedliśmy wspólnie do degustacji wykonanych potraw,  łącząc ją już ze świątecznymi życzeniami. Jak zwykle można było liczyć na Panie, które bardzo mocno zaangażowały się w organizację tego wydarzenia, każda ze szczerego serca coś wniosła i to zarówno finansowego jak i  rzeczowego.  Zatem wszystkim Gaździnkom,  zarówno tym w wieku eleganckim jak i tym młodszym, które dopiero zaczynają swoją "przygodę z kuchnią",  serdecznie dziękujemy.

Warsztaty mogły się odbyć dzięki  wsparciu finansowemu Wójta Gminy Ujsoły oraz wsparciu rzeczowemu udzielonemu przez GS „Samopomoc Chłopska” w Rajczy.

WSZYSTKIM  DARCZYŃCOM  SERDECZNIE  DZIĘKUJEMY!

                                                                                                                                                                                                   K. S.